Over ons

Wat we doen


We kopen de beste biertjes, en laten deze rijpen onder de gunstigste omstandigheden.

Rijpen van bier


Ons assortiment bestaat uitsluitend uit bieren die uitzonderlijk zijn ontwikkeld om hun unieke rijpingsproces. Echter zijn niet alle bieren per definitie geschikt om te rijpen. Het natuurlijke conserveren van alcohol zorgt ervoor dat het bier jaren na bottelen een positieve verandering doormaakt in zijn smaakbeleving.

 

Wat gebeurt er bij het rijpen van bier?


Buiten het feit dat niet alle soorten bieren geschikt zijn om te rijpen, zijn er meer factoren die meespelen bij het succesvol rijpen van bier. Ons proces van bierrijping begint bij de omgeving: wat is de juiste plek en temperatuur voor de rijping van bier?


De beste plek voor het rijpen van bier is een donkere, koele plek. Denk aan een trapgat of kelder. De grootste vijand van bier is namelijk licht! Daarnaast is het belangrijk dat het klimaat in deze ruimte goed is. Hierbij hoort een temperatuur van ongeveer 10 tot 12°C. Een goede luchtvochtigheid, zo tussen de 40 en 60 procent helpt ook bij het perfect rijpen van het bier.

Geduld is een schone zaak!


De meeste 'bewaarbieren' bereiken hun ideale ontwikkeling na ongeveer vijf jaar. Toch zal bij bijvoorbeeld een Hertog Jan Grand Prestige na enkele jaren al een duidelijke smaakontwikkeling hebben doorstaan. Over het algemeen zijn de zwaardere en donkere bieren het beste te bewaren. Onze gerstewijnen (Grand Prestiges) en (Oak Aged) Quadrupels zijn hier een goed voorbeeld van.